Produkt Polski
Produkt Polski
Skontaktuj się z nami biuro@prozi.pl +48 536 491 657
Artykuły
Jak właściwie przeprowadzić zmianę paszy treściwej dla bydła?
23.04.2024
Dobre praktyki przy zmianie paszy treściwej WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PASZY Wyboru paszy najlepiej dokonać z pomocą doradcy żywieniowego, żeby dopasować paszę jak najlepiej do potrzeb obecnej sytuacji na gospodarstwie. Badanie spektroskopowe pasz objętościowych, Analiza tabulogramów/ parametrów mleka, Zbilansowanie dawki na wozie...
Wpływ żywienia na zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka
17.08.2023
Jak powstaje tłuszcz w mleku? Synteza tłuszczu mleka odbywa się w gruczole mlekowym, a niezbędne dla niej kwasy tłuszczowe wytwarzane są w tym samym gruczole głównie z kwasu octowego, dostarczanego z krwią ze żwacza. Część kwasów tłuszczowych dostarczana jest także...
Prawidłowe wyniki raportowe mleka
10.08.2023
Zawartość tłuszczu Tłuszcz jest składnikiem, którego zawartość w mleku w największym stopniu zależy od rodzaju skarmianej dawki pokarmowej. Jest on syntetyzowany z kwasów tłuszczowych powstających w wyniku mikrobiologicznej fermentacji składników włókna surowego (głównie celulozy) zawartego w paszy oraz w pewnej...